Thursday, August 18, 2011

Jom Pergi Kelas Macaron


Macaron/Macaroon Class
17th Aug 2011@Kota Warisan
 http://www.leaoven.com

Oh..Tgh Demam Macaron sekarang
walaupun Macaron ni dah lama wujud
tapi semenjak 2 menjak ni menjadi glamer
dah macam trend pulak eh.
harus ~ mengatasi keglameran si cup cake comel tuh
rege macs ni pon boleh tahan jugak.
range RM2.00~RM3.50 seketul.

Class Summary
Time: 10am to 2pm
Venue:Umah Mama Lea, Jln Warisan Mulia 4/7,Kota Warisan
Ummi blajar nak buat Macs Italian and French method beserta camner nak wat filling dia.
Macs ni byk nyer do's n don't dia
Timbang kene exact
takleh nak kaco lebih2 kang adunan cair
Temperature kene betoi
Nak bakor kene tunggu Macs betoi2 kering.
Kalau sudah terjebak, teruskan saje.
Tapi....

1.cikgu pakai stand mixer kenwood ngan spar (ribu riban tu), ummi? hand mixer philips aje.
(camner nak wat meringue ni-mixer electrolux -lagi satu tu-belum test lagi)
2.ground Almond terbaik,castor sugar terbaik,jangkasuhu pun terbaik (xde lagi yang steel tu), digital penimbang pun terbaik -timang tepat-(ummi ade yang timbang manual tu aje)

What ever it is..
Let's do it ~pakai ape yang ade dulu.
InsyaAllah, harus cuba dan terus mencuba nak dapatkan hasil yang terbaik.
Peralatan2 tu support aje, tapi digital scale nak kene ade jugak ngan jangkasuhu tu.
Fuh! kene menjiwai Macs ni.Buat dgn penuh kasih sayang dan kelembutan.
Kalau si Macs ni merajuk, nanti tak nak keluar kaki pulak dia.
Keluar gunung berapi pulak nanti (Pecah2 n merekah dia)


Aha..gambar kat kelas..kami semua sepakat nak guna warna pastel. Ummi buat warna pastel yellow tu.
hehehe.


inilah hasilnya..sedap tau!
Walid suka, Ummi suka,Muadz suka,Aqilah suka
Bagi skit kat cikgu2 taska diorang
dah tanya dah berapa harga kalau nak order.
Opps..

2 comments:

za said...

wah!congrates!renyah nak buat ni.dah penah tgk resepi dia,tp xjadi nak try..

UmmiSalwa said...

huaaaaa...susah oo Aza...walaupun resepi senang, tapi kalau tak kene timing terlewat atau tercepat/terkurang kaco/terlebih kaco/terpanas/terkering/tak kering mmg tak menjadi.