Tuesday, October 6, 2009

Kue teow Doli

Taiping-Raya baru2 ni~Ummi mengidam nak makan Kue Tiaw Doli. Betul2 mengidam hari2 cakap. Kene plak mendigam time ari raya kedua. Kedai dia tutup lahh.... 2 hari turut2 round kedai dia tu. mmg tutup. Walid cakap pun Ummi tak percaya kedai dia tutup dia tak berniaga lagi. Naik ari ketiga. Kecur air liur nakkan Kue Tiaw Doli. Operation Hour dia 12tgh ari-kul bape ntah tak ingat. Disebabkan tutup lagi ptg nanti Walid janji bwk Ummi keluar balik.


Ptg kul 5 keluar-Sungguh bernasib baik, dia bukak. Terlalu ramai orang pulak. kene queue utk dapatkan tempat duduk. ingat nak tapau ajer. kene org yang amik order tu cakap tapau lagi lama. sebab dia utamakan yg makan sini dulu. Makan sini la camtu.

Wah.. masih lagi mak Doli tu yang masak. Dia jugak yang collect payment. Kue Tiaw special RM8.00 biasa RM 3.50.sepinggan nak tunggu sejam uuuuuhuhu..

Nasib tak bawa Mu'adz skali. tidak ker meragam budak tu. Walid pun tak tahan tapi sebab ingat Ummi sabar ajer.Ramai sgt org dan dia masak guna api perlahan. Nak jaga resepi mak doli tu masak.kadang2 pak doli. Tak tau yg di TTDI ni sape tukang masak. Adakah masih asli rasanya mcm yg kt Tepeng? tak tau la.

Lepas sudah rasa mengidam tu. Balik tu buat post mortem. apsal nak tunggu Kue Tiaw sepinggan ~sejam ambik masa. kalau order selain Kue Tiaw mmg laju.

1.Mak Doli sahaja yang authorize to masak
2.Mak Doli dah agak berumur ~agk2 hampir 50 thn atau lebih. jadi pergerakan agak slow.
3.Mak Doli jugak yang collect payment.
4.Payment Calculation manual~ isi duit dalam tin n pakai calculator. takde Cash Register/Deposit Machine tu.
5.Sambil dia kira, Kue Tiaw yang dia masak tu.. perlahan kan lagi apinya (entah order sape la tu)
6.Sekali masak untuk 2-3 atau 4 max (agak2) pinggan Kue Tiaw, dia tak masak byk2. nasib aje bukan satu order sekali masak.

macam tulah. Kalau tanya orang Tepeng sendiri. diorang mmg dah maklum mende ni. tapi sebab nakkan jugak. Sempat pulak Walid pesan. Lepas ni jgn mengidam Kue Tiaw Doli lagi tau.

OKLAH.

No comments: